Limoncello to tradycyjna włoska nalewka ze skórek cytrynowych pita w okresie Świąt Bożego Narodzenia.
Pachnie słodyczą, słońcem i cytrusami.
Dzisiaj zaprezentuję pierwszy etap przygotowań.
Potrzebujemy:
10-12 cytryn sparzonych i wyszorowanych
1 litr spirytusu
duży 3 litrowy słoik
Wykonanie:
Obieramy cytryny ze skóry, tylko żółtą część. Skórki zalewamy spirytusem i odstawiamy w ciemne miejsce na minimum 5 dni. Jednakże skórki są dobre gdy oddadzą cały kolor alkoholowi i staną się bezbarwne. Przygotujcie się nawet na 30 dni oczekiwania.
Następnym krokiem będzie przygotowanie syropu z kilograma cukru i litra wody, ale o tym w następnym odcinku.
Czekam na dalsze instrukcje i zabieram się do pracy;)
OdpowiedzUsuńZ wyglądu trochę przypomina simę w czasie produkcji (po szczegóły zapraszam do siebie ;))
OdpowiedzUsuńLina, Twoja sima troszkę lżejsza :)
OdpowiedzUsuńFajne takie domowe limoncello :)
OdpowiedzUsuńSłońce niech Ci zawsze świeci,
OdpowiedzUsuńA na twarzy uśmiech gości.
I by nigdy Ci nie brakło
Marzeń, wiary i miłości.
ciekawy blog będę obserwowała
dla mnie to dobrze wiedzieć bo pracuję na dworze na rynku zimą
OdpowiedzUsuń