wtorek, 6 września 2011

Muffiny z malinami (Le Cordon Bleu)

Chciałam je upiec od czasu, gdy pojawiły się maliny...
Podobno połączenie malin i białej czekolady czyni muffinkę idealną. Mocno aromatyczne maliny, lekko kwaskowe i słodycz białej czekolady uzupełniają sie wyśmienicie. Podstawą był przepis z książki  "Le Cordon Bleu" na muffiny cytrynowe, uważam, że ciasto po upieczeniu jest idealne i pasuje do wszytkich nie czekoladowych babeczek.



 Składniki:

375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g białej czekolady, posiekanej
2 jajka
375 ml mleka
1 szklanka malin
160g stopionego masła


Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować masłem lub włożyć papiloty.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i czekoladę. Zrobić w środku dołek.

W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Dodać maliny i bardzo delikatnie wymieszać. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.



Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego! 






6 komentarzy:

  1. Rany, jakie pięknie!!!
    Malin coś zatrzęsienie, chyba wkrótce też coś z nimi zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądaja genialnie i pewnie też tak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale one są cudnie podane!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. asieja, trzeba kombinować jak się nie ma patery.

    OdpowiedzUsuń