Dalszy ciąg paprykowania. Tak przygotowane papryki to klasyczna pozycja kuchni macedońskiej. Do nadziewania używa się tam sera o nazwie "sirenje", czyli słonego i ostrawego serka typu feta.
Z braku takowego użyłam sera solankowego z Lidla. Prosta i szybka przekąska, obowiązkowo podana z pomidorami.
Przepis pochodzi z programu "Makłowicz w Podróży",odc. Podróż 20, Macedonia - Stare wino (72)
400g białego sera twarogowego
2 jajka
4 żółte, podłużne papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Ser rozdrobnić i wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Z papryki odciąć “czapeczki” z ogonkami, wydrążyć gniazda nasienne. Nadziać strąki twarogiem i mocno przysmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i delikatnie ściągnąć skórkę. Przełożyć na talerz i każdą paprykę zamknąć “czapeczką”.
niebanalne to twarogowe nadzienie.
OdpowiedzUsuńPodobną potrawę jadłam w Bułgarii pod nazwą "Czuszki bjurek" czy jakoś tak ;) Właśnie takie papryczki nadziewane serem sirene, ale dodatkowo panierowane :)
OdpowiedzUsuńMirabelko, panierowane pięterko niżej :)
OdpowiedzUsuńSwietne te Twoje paprykowe przepisy, zarowno ten, jak i poprzedni bardzo mi sie podobaja. Zapisuje do wyprobowania!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
oglądałam równiez ten odcinek:))) zapisuje sobie i zrobię;)
OdpowiedzUsuńIzaa, cieszę się, że przepis się spodobał. Daj znać czy smakowało.
OdpowiedzUsuńRobiłam również wersję pieczoną i również były świetne.