poniedziałek, 5 września 2011

Kuchnia macedońska: Polneta piperka - papryka faszerowana



Dalszy ciąg paprykowania. Tak przygotowane papryki to klasyczna pozycja kuchni macedońskiej. Do nadziewania używa się tam sera o nazwie "sirenje", czyli słonego i ostrawego serka typu feta. 
Z braku takowego użyłam sera solankowego z Lidla. Prosta i szybka przekąska, obowiązkowo podana z pomidorami.
Przepis pochodzi z  programu "Makłowicz w Podróży",odc. Podróż 20, Macedonia - Stare wino (72)


Skadniki:
400g białego sera twarogowego
2 jajka
4 żółte, podłużne papryki
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Ser rozdrobnić i wymieszać z jajkami. Doprawić solą i pieprzem. Z papryki odciąć “czapeczki” z ogonkami, wydrążyć gniazda nasienne. Nadziać strąki twarogiem i mocno przysmażyć ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i delikatnie ściągnąć skórkę. Przełożyć na talerz i każdą paprykę zamknąć “czapeczką”.



.

6 komentarzy:

  1. niebanalne to twarogowe nadzienie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobną potrawę jadłam w Bułgarii pod nazwą "Czuszki bjurek" czy jakoś tak ;) Właśnie takie papryczki nadziewane serem sirene, ale dodatkowo panierowane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mirabelko, panierowane pięterko niżej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Swietne te Twoje paprykowe przepisy, zarowno ten, jak i poprzedni bardzo mi sie podobaja. Zapisuje do wyprobowania!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. oglądałam równiez ten odcinek:))) zapisuje sobie i zrobię;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Izaa, cieszę się, że przepis się spodobał. Daj znać czy smakowało.
    Robiłam również wersję pieczoną i również były świetne.

    OdpowiedzUsuń