Do kilku muffinów dodałam barwnika pomarańczowego. |
Składniki:
375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g białej czekolady, posiekanej
2 jajka
375 ml mleka
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (można więcej)
160g stopionego masła
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować masłem lub włożyć papiloty.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i czekoladę. Zrobić w środku dołek.
W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem i skórką pomarańczową. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!
375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g białej czekolady, posiekanej
2 jajka
375 ml mleka
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (można więcej)
160g stopionego masła
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C. Formę do muffinów posmarować masłem lub włożyć papiloty.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i czekoladę. Zrobić w środku dołek.
W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem i skórką pomarańczową. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.
Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego!
p.s. Barwnik został dodany do babeczek w celach eksperymentalnych, babeczek nie zjedliśmy, jakoś nie mieliśmy na nie ochoty. Eksperyment więc zakończył się tak, że barwników raczej nie będę używała.
Mnie też pomarańcze tak trochę kojarzą się ze świętami, to chyba przez to, że dla mnie święta = keks, a keks = skórka pomarańczowa :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne muffinki :)