sobota, 3 września 2011

Pohovane paprike sa sirom

...czyli smażona panierowana papryka nadziewana serem.
Jest to próba odtworzenia smaku z wyprawy do Czarnogóry sprzed paru lat, gdzie się taką papryką zajadałam.
Danie tanie niesłychanie, przy tym bardzo sycące i smaczne. W oryginale papryka nie miała zdjętej skórki i podawana była z sosem tatarskim.

Składniki:
4 średnie podłużne białe papryki
2 duże jajka
około 1 szklanki bułki tartej
200g sera: może być zwykły biały - wtedy mocno go solimy, może być solankowy lub feta
olej
sól, pieprz, oregano

Wykonanie:
Usuwamy gniazda nasienne z papryk, w tym celu odkrawamy czapeczkę i nożykiem lub łyżką wyskrobujemy nasiona. Następnym krokiem jest opalenie papryk nad ogniem, sczerniałą skórkę łatwo potem zeskrobać nożykiem.
W misce rozdrobnić ser dodać sól (jeśli używamy twarogu), pieprz i oregano, dokładnie wymieszać (można użyć blendera, ja lubię czuć fakturę sera więc rozdrobniłam widelcem).
Opalone i oskrobane papryczki faszerujemy dokładnie serem dobrze dociskając palcami, tak, żeby weszło jak najwięcej.

Nadziana papryka.
Papryka w panierce gotowa do smażenia.























Papryki panierujemy w rozkłóconym jaju i bułce tartej dwa razy. Smażymy na złoty kolor z obu stron (do naczynia wlać tyle oleju, aby papryki były w nim znużone w połowie).


Podawać gorące z sosem czosnkowym.
Na mniejsze apetyty jedna papryka w zupełności wystarczy.
Smacznego!















5 komentarzy:

  1. bardzo fajnie to wygląda. Jaki ser najlepiej do tego pasuje?

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że najlepsza będzie dobra feta, ewentualnie ser solankowy z Lidla.

    OdpowiedzUsuń
  3. to też zrobie bo wygląda bardzo apetycznie a w tej postaci papryk jeszcze nie jadłam:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ostatnio w jednej restauracji, tylko w wersji z czerwoną papryką i serem szopskim. Minam...!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazdroszczę jedzenia tego oryginalnego sera szopskiego. Od razu przypomina mi się sałatka szopska. Te ogórki tam, na miejscu, jakieś takie bardziej chrupiące i soczyste, pomidor bardziej aromatyczny, ser smaczniejszy....ehhhh wakacje :)

    OdpowiedzUsuń