poniedziałek, 12 września 2011

Muffiny pomarańczowe

Kolejny eksperyment z ciastem na muffiny z białą czekoladą z Le Cordon Bleu. Tym razem biała czekolada i skórka z pomarańczy. Pyszne, choć trochę zimowo już. Jednak jestem jeszcze dziecię minionego ustroju, bo pomarańcze kojarzą mi się ze świętami :)

Do kilku muffinów dodałam barwnika pomarańczowego.

Składniki:
375g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
125g miałkiego cukru
200g białej czekolady, posiekanej
2 jajka
375 ml mleka
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (można więcej)
160g stopionego masła

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 210st. C.  Formę do muffinów posmarować masłem lub włożyć papiloty.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodać cukier i czekoladę. Zrobić w środku dołek.

W niewielkim dzbanku rozbić jaja z mlekiem i skórką pomarańczową. Do dołka w mące wlać masę jajeczną. Dodać masło i szybko wymieszać, tak by połączyć składniki. Nie należy mieszać zbyt długo, ponieważ ciasto powinno być grudkowate.

Łyżką wkładać ciasto do formy muffinkowej, wypełniając każdy otwór do 3/4 objętości. Piec 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić muffiny na 5 min a następnie delikatnie wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia.

Smacznego!

p.s. Barwnik został dodany do babeczek w celach eksperymentalnych, babeczek nie zjedliśmy, jakoś nie mieliśmy na nie ochoty. Eksperyment więc zakończył się tak, że barwników raczej nie będę używała.

1 komentarz:

  1. Mnie też pomarańcze tak trochę kojarzą się ze świętami, to chyba przez to, że dla mnie święta = keks, a keks = skórka pomarańczowa :D
    Bardzo apetyczne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń