wtorek, 20 kwietnia 2010

Kurczak z dużą ilością czosnku pieczony i pieprzem cytrynowym do smaku doprawiony.




Składniki na 2 osoby:
2 udka z kurczaka (można wrzucić więcej kurczakowych elementów, wtedy będzie problem kolacji rozwiązany)
ziemniaki, obrane i przepołowione
ok. 10 ząbków czosnku
kilka łyżek oleju
słodka papryka suszona w płatkach
pieprz cytrynowy (można użyć zwykłego, ale wtedy warto skropić kurczaka sokiem z cytryny)
inne przyprawy, które lubisz
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym lub brytfance układamy przyprawionego kurczaka, obkładamy ziemniakami, czosnkiem, polewamy olejem.
Wkładamy do nagrzanego (220 st.) piekarnika na 20 min, potem zmniejszamy temperaturę do 180 st i pieczemy jeszcze ok. godzinkę. 20 min przed końcem można odkryć pokrywkę, aby kurczak się przyrumienił.
Ziemniaczki tak przygotowane, są raczej gotowane niż zapiekane, ale smakują przepysznie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz