poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Kurczak w chrrrrupiącej skorupce








Składniki na 2 osoby:

2 filety z kurczaka

1 jajko

1 duży jogurt naturalny, najlepiej bardzo gesty, bałkański lub grecki

olej

2 łyżeczki słodkiej papryli w proszku

pieprz

sól

curry

Wykonanie:

Krok pierwszy. Do miseczki przelewamy pół kubeczka jogurtu, dodajemy paprykę, curry, pieprz i sól. Wbijamy jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski z jogurtem. Dokładnie mieszamy, kurczak musi się dokładnie "utytłać" w jogurcie. Odstawiamy do lodówki na min. pół godziny.

Krok drugi. Na talerzyk wsypujemy mąkę. Wlewamy do rondelka olej, na oko, tak pół wysokości średniego kawałka mięsa. Wyciągamy po kolei kawałki kurczaka, uważając aby jak najmniej mieszanki jogurtowej spłynęło zeń, dokładnie obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru panierki z obu stron.

Z reszty jogurtu robimy sos czosnkowy, lub inny ulubiony.

Doskonały dodatek do wrapów lub jako danie główne.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz