poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Klopsiki w sosie koperkowym

 
 

Pyszne, proste i wiosennie zielone.

Składniki:
Mięso mielone, na 2 osoby starczy 20 - 25 dkg
1 jajko
1/2 namoczonej w zimnej wodzie bułki
1 cebula
2 - 3 łyżki margaryny
2 - 3 łyżki mąki pszennej
1 l bulionu lub kostka rosołowa
majeranek
duży pęk posiekanego koperku
sól, pieprz

Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę, odciśniętą bułkę, garść majeranku, sól i pieprz do smaku. Mieszamy dokładnie, najlepiej dłonią. Formujemy małe klopsiki, kulając mięso w dłoniach (warto zmoczyć dłonie wodą, wtedy mięso łatwiej się "kula"). W rondelku roztapiamy margarynę, dosypujemy mąkę, niech zasmażka pobulgocze chwilkę. Następnie dolewamy wodę (lub jeśli mamy to bulion), partiami, nie przestając mieszać. Zapobiega to powstawaniu grudek, ale również możemy kontrolować ile wody wlać, aby sos nie wyszedł za rzadki.
Teraz można wrzucić kostkę rosołową jeśli wcześniej używaliście wody. Delikatnie wrzucamy klopsiki, i sypiemy porządną garść koperku (ale nie wszystko). Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 - 20 min. Na sam koniec wrzucamy resztę kopru.
Podałam z młodymi ziemniakami i buraczkami
Smacznego!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz