poniedziałek, 10 października 2011

Sztuka mięsa


Przyrządzić dobrą sztukę mięsa to sztuka. Wymaga czasu, cierpliwości, dużej ilości warzyw, dobrej wołowiny. To nie jest szybki obiad, ale za to niezwykle pyszny.



Składniki na 2 osoby:

1/2 kg wołowiny - np.: pręga
1 por
2 marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1 średni korzeń selera
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
1/2 przypalonej cebuli
sól, pieprz

Wykonanie:
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kilkucentymetrowe cząstki i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, optycznie kalkulując, żeby było jej tyle, aby przykryła mięso. Ogólnie wody nie za dużo, żeby smak z mięsa i warzyw się skoncentrował.
Gdy woda się zagotuje wrzucamy mięso, liść laurowy i ziele angielskie.Solimy i lekko pieprzymy. Zmniejszamy ogień. Wywar ma tylko lekko pyrkotać. Gotujemy ok. 3 godzin, do zupełnej miękkości mięsa. Pora można wyjąć po ok 1-1,5 godziny, aby nie rozgotował się zupełnie. Nikt nie lubi pływających rozgotowanych nitek w zupie. Właśnie - efektem ubocznym będzie oczywiście przepyszny i aromatyczny bulion, który można zjeść jako "pierwsze", lub zużyć jako bazę do innej zupy.
Taka sztuka mięsa najlepiej smakuje z chrzanem lub musztardą.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz