Szybki domowy dodatek do mięs grillowanych, pieczonych a także doskonały na kanapce. Kluczem do osiągnięcia idealnego smaku jest wędzona słodka papryka, która dodaje dymnego smaku i sprawia, że czujemy się jak latem na grillu.
Składniki na niedużą miseczkę:
1 łyżka oleju
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka cukru
1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
1-2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka sosu Worcester
2-4 duże kleksy ketchupu
sól, pieprz do smaku
ostry sos typu tabasco- opcjonalnie i do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzać olej na patelni. Drobno posiekać cebulę i czosnek i lekko podsmażyć.
Dodać cukier i mieszając od czasu do czasu poczekać aż się rozpuści i zacznie karmelizować. Dodać paprykę w proszku i smażyć ze 2 minuty, aby pozbyć się surowego posmaku. Dodać ocet, sos Worcester ketchup i doprawić do smaku. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty. Sos powinien być dość gęsty.
Przepis z programu Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course "Fast Food".
Sos wyglada smakowicie! tylko mnie niestety sosy nigdy nie wychodza takie geste, sztywne i klejace sie :( hmmno nic moze sprobuje;)
OdpowiedzUsuńPS. Witam po dluzszej przerwie ;)
Ten bez problemu wyszedł kleisty i gęsty, pewnie przez dodatek cukru. Gdy wygląda na za rzadki zawsze można chwilę dłużej poddusić.
Usuńto i ja spróbuję jak tylko natknę się na sos worcester ;)
OdpowiedzUsuńSos Worcester widziałam w stałej sprzedaży w Makro, Realu i Piotrze i Pawle. W Lidlu jest zawsze przy okazji tygodnia brytyjskiego. Wydaje mi się, że sos też wyjdzie smaczny i bez niego.
UsuńZachęcam do kupna tego sosu, on niesamowicie wzbogaca smak potraw,polecam, wypróbowałam!!!!
UsuńChętnie spróbuję bo wygląda niesamowicie apetycznie, a do tego bardzo gęsto,jak prawdziwy sos :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńa skąd wędzona papryka
OdpowiedzUsuńWędzoną paprykę kupuję na tzw. jarmarkach czy to przy okazji jakichś świąt, czy takie w centrach handlowych. Zawsze wtedy można znaleźć stoisko z egzotycznymi przyprawami.
OdpowiedzUsuń