Niby zwykłe ciasto drożdżowe, bez kruszonki czy owoców, ale dzięki dużej zawartości masła wydaje się dużo bogatsze w smaku niż nie jedno ciasto z kremem. Butterkuchen, bo tak brzmi w oryginale jego nazwa jest bardzo popularne w Niemczech, Holandii czy Danii. W Saksonii czy Westfalii jest ono integralną częścią wszystkich ważnych wydarzeń rodzinnych; chrztów, wesel, pogrzebów i dlatego jest też nazywane ciastem "cierpienia i radości". Jeśli nie jesteście przekonani czy warto go piec, jego doskonałą wersję można też kupić w sieci cukierni, z sową w logo, pod nazwą "placek maślany".
Przepis od sylwii1607 z Galerii potraw (klik)
Składniki na dużą blachę (ja zrobiłam zaledwie 1/4 ciasta gdyż jest nas tylko dwójka do jedzenia):
400g maki pszennej
25g świeżych drożdży
125ml ciepłego mleka
30g cukru
70g roztopionego masła
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
Na wierzch:
100g masła
1/4 lyzeczki soli
50g cukru
opcjonalnie:
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
100g płatków migdałowych
Wykonanie:
Do mleka dodać drożdże, łyżkę cukru, łyżkę maki, wymieszać, przykryć
ściereczką i odstawić w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie do
miski wysypać make, dodać jajka, sól, resztę cukru, masło i zaczyn. Zagnieść lśniące, sprężyste
ciasto.
Ciasto rozłożyć na całej blaszce, przykryć, odstawić ponownie do
wyrośnięcia na jakieś 20-30 minut.
Na cieście palcami zrobić dołki, w te dołki włożyć pokrojone w małą kostkę
masło, posypać cukrem zmieszanym z sola i cynamonem, na koniec posypać
płatkami migdałowymi.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C, wkładamy ciasto, po 5 minutach zmniejszamy
temp. do 200°C i pieczemy około 12-15 minut.
Migdały i cynamon są opcjonalne, ja wolę bez, tylko z masłem i cukrem.
Jeśli chcecie aby wasze ciasto było jeszcze bardziej maślane, polejcie je gorącym roztopionym masłem zaraz po wyjęciu z piekarnika (około 50-100g masła). Masło wsiąknie w ciasto sprawiając, że będzie miejscami lekko mokre i ekstremalnie maślane.
bardzo lubię ciastka maślane, myślę, że to ciasto tez by mi smakowało zwłaszcza, że wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńNie mogę przestać o tym myśleć
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńZrobiłam posypane cukrem i płatkami migdałowymi. Bardzo łatwe w wykonaniu i cudowne w smaku. Apetycznie wygląda i wspaniale pachnie ... ech :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie
OdpowiedzUsuńczy ono wyrasta rzeczywiscie tylko 20-30 min?
To ciasto jest raczej płaskie, nie musi być puchate jak typowy "drożdżowiec".
Usuń