sobota, 20 października 2012

Ekstrakt waniliowy



Ekstrakt waniliowy jest niezastąpiony w kuchni. Po co kupować sztuczny cukier wanilinowy, jak można cieszyć się prawdziwym aromatem wanilii w wypiekach. I niech mi nikt nie mówi, że to drogi luksus, na który większości nie stać. Zajrzyjcie na Allegro, to się zdziwicie jak tanio można kupić laski wanilii, do tego gotowy ekstrakt służyć nam będzie przez bardzo długi czas, wystarczy łyżeczka aby nadać ciastu boski aromat.



Składniki:
5 lasek wanilii na 250ml wódki
U mnie 15 lasek wanilii i 0,7l wódki

Laski wanilii ponacinać wzdłuż, zostawiając nienacięte końcówki.
Laski przełożyć do wódki, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
Co kilka dni wstrząsnąć.
Ekstrakt gotowy po około 2 miesiącach.

 Jeśli zabierzecie się do tego teraz, to zdążycie na Święta Bożego Narodzenia obdarować najbliższych pięknym, ręcznie robionym prezentem. Polecam!









14 komentarzy:

  1. Mój też się robi, polecam do drinków

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój ma dopiero 4 dni a pachnie nawet przez korek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia takiego waniliowego ekstraktu, ale jakoś czasu mi brak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadźka, publikuj przepisy, bo głodna jestem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na jadźkowe nowe wpisy trzeba niestety poczekać jeszcze chwilkę. Jadźka jest teraz bizneswoman i nie ma tyle wolnego czasu co Jadźka na etacie, a na to wszytko przeprowadzka :). Mam nadzieję, że już wkrótce pojawią się nowe przepisy.

      Usuń
  5. Mniam cos przepyszenego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę spróbować, sama jestem ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo. nawet nigdy wcześniej o tym nie pomyślałam, a nie ukrywam, że z aromatu waniliowego korzystam często :)

    OdpowiedzUsuń