Ekstrakt waniliowy jest niezastąpiony w kuchni. Po co kupować sztuczny cukier wanilinowy, jak można cieszyć się prawdziwym aromatem wanilii w wypiekach. I niech mi nikt nie mówi, że to drogi luksus, na który większości nie stać. Zajrzyjcie na Allegro, to się zdziwicie jak tanio można kupić laski wanilii, do tego gotowy ekstrakt służyć nam będzie przez bardzo długi czas, wystarczy łyżeczka aby nadać ciastu boski aromat.
Składniki:
5 lasek wanilii na 250ml wódki
U mnie 15 lasek wanilii i 0,7l wódki
Laski wanilii ponacinać wzdłuż, zostawiając nienacięte końcówki.
Laski przełożyć do wódki, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.
Co kilka dni wstrząsnąć.
Ekstrakt gotowy po około 2 miesiącach.
Jeśli zabierzecie się do tego teraz, to zdążycie na Święta Bożego Narodzenia obdarować najbliższych pięknym, ręcznie robionym prezentem. Polecam!
domowy najlepszy
OdpowiedzUsuńMój też się robi, polecam do drinków
OdpowiedzUsuńMój ma dopiero 4 dni a pachnie nawet przez korek :)
OdpowiedzUsuńPiękny kolor!
OdpowiedzUsuńsuper!
OdpowiedzUsuńJuż od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia takiego waniliowego ekstraktu, ale jakoś czasu mi brak.
OdpowiedzUsuńDoskonały!
OdpowiedzUsuńJadźka, publikuj przepisy, bo głodna jestem!
OdpowiedzUsuńNa jadźkowe nowe wpisy trzeba niestety poczekać jeszcze chwilkę. Jadźka jest teraz bizneswoman i nie ma tyle wolnego czasu co Jadźka na etacie, a na to wszytko przeprowadzka :). Mam nadzieję, że już wkrótce pojawią się nowe przepisy.
UsuńMust have w każdej kuchni!
OdpowiedzUsuńMniam cos przepyszenego :)
OdpowiedzUsuńDobrze powiedziane!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, sama jestem ciekawa.
OdpowiedzUsuńooo. nawet nigdy wcześniej o tym nie pomyślałam, a nie ukrywam, że z aromatu waniliowego korzystam często :)
OdpowiedzUsuń