Składniki na 2-3 osoby:
Podudzia, czyli popularne "pałki" - sztuk 8
Marynata:
1 łyżka oleju
2 łyżki sosu balsamicznego
1/2 łyżki musztardy djon
2 łyżki ketchupu
1 łyżka powideł lub dżemu (właściwie każdy bezpestkowy będzie dobry)
1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka słodkiej wędzonej papryki w proszku
kilka kropel Tabasco
sól
Wszystkie składniki wymieszaj. Pamiętaj, że to tylko propozycja, spróbuj sam/sama wymyślić jakąś fajną marynatę. Ja robiąc swoją inspirowałam się tą (klik).
Wykonanie:
Podudzia umyć i osuszyć. Takie można już marynować lub można też poświęcić parę minut i przygotować je tak jak widać na zdjęciach, czyli pozbyć się skóry i chrząstki. W ten sposób mamy czystą kość i łatwiej się je.
Nożem należy naciąć skórę naokoło kości w miejscu gdzie już nie ma mięsa na "pałce".
Ostrzem odsuwamy skórę w stronę stawu i chrząstki. Odcinamy końcówkę kości (tę ze zrolowaną skórą i chrząstką). Kość jest dość miękka i mając większy nóż nie powinno nam to sprawić kłopotu (można też kostkę naciąć i ręką ułamać).
Tak przygotowane mięso zamarynuj na kilka godzin. Jeśli jednak nie masz kilku godzin zostaw je w marynacie na 10-15 minut i też będą dobre.
Rozgrzej piekarnik do około 180-200 stopni C.
Metoda z patelnią grillową.
Rozgrzej patelnię i grilluj na niej wyjęte z marynaty i lekko otrząśnięte podudzia po około 2 - 3 minuty, tak aby powstały przypieczone ślady po "grillu". Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej marynatą i zapiekaj około 40-60 minut aż będą przyrumienione.
Metoda bez patelni.
Jeśli nie masz patelni grillowej, połóż mięso na ruszcie. Pod rusztem umieść blachę wypełnioną wodą, tej samej wielkości co ruszt. Zapiekaj po około 20-30 minut z każdej strony.
Do takiego mięsa doskonale pasuje sos BBQ (patrz wcześniejszy przepis) oraz jakieś pieczone ziemniaki.
świetny pomysł, na następną taką imprezę chętnie wykorzystam ten przepis:)
OdpowiedzUsuń