czwartek, 27 maja 2010

Mumie - czyli kurczak w cieście francuskim






Gdy mają zawitać goście a domowy budżet jest na wykończeniu wtedy to danie będzie idealne. Bardzo ładnie wygląda, dobrze smakuje i można nakarmić wiele osób małym kosztem. Tutaj oryginalny przepis oraz wiele różnych "wariacji na temat". Nie polecam robienia jednej mumii z jednego fileta, jest to porcja nie do zjedzenia. Ja z jednego robię aż trzy mumie. Dodatki dowolne, ja tym razem zrobiłam z fetą, bazylią, szczypiorkiem. Pierś posmarowałam musztardą, aby dodać trochę pikanterii.

Składniki:
na 3 mumie 1 filet z kurczaka
feta
kilka listków bazylii
łyżka musztardy
cisto francuskie o długości łącznej położonych na nim filetów (zdjęcie nr 2), ok 3/4 rolki kupnego ciasta
przyprawy.
roztrzepane jajko

Wykonanie:

Oczyszczony i odsączony filet kładziemy na cieście, na niego kładziemy dodatki. Ciasto wokół kurczaka nacinamy, tak aby powstały paski o grubości ok. 1 cm. Następnie każdy pasek zawijamy na kurczaka, na zmianę. Musi powstać taki warkocz, lub właśnie "mumia". Między paseczkami należy zostawić szczeliny, żeby para mogła uchodzić. Gotowe zawiniątka wkładamy do lodówki na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 200*C. i wkładamy do niego filety posmarowane na wierzchu jajkiem (samrujemy same paski, nie szczeliny, żeby ciasto wyrosło) na 25-30 minut aż będą złote i chrupkie. Jeśli spód nie jest dostatecznie chrupki przykrywamy filety folią aluminiową i jeszcze trochę podpiekamy.





Do takiego kurczaka podaję zazwyczaj już tylko jakąś sałatę, ale podpiekane ziemniaczki tez będą pasować.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. "Rób albo nie rób. Prób nie ma."
    Yoda
    Ja zrobiłem i wyszło bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń