niedziela, 16 maja 2010

Młoda kapusta w śmietanie


Przepis wzięty z GP
Kapusta jest delikatna, śmietana, choć może wydawać się to dziwne pasuje idealnie.
Przepis kopiuję w całości.
1 dużą główkę kapusty 
kawałek surowego boczku (ew. słoninki)
1 jabłko
1 pomidor
1 cebula
1 mała śmietana 
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, cukier
koperek
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy 
1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach, 
sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, Boczek kroimy w kosteczkę, 
smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopił 
zachowujemy) Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz i 
podsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty, 
wlewamy śmietanę  Posypujemy świeżym koperkiem i... wcinamy! 
Do kapustki najlepiej pasują młode ziemniaczki ale i z chlebem na kolację nikt nie gardzi:)


Moje uwagi: dałam o wiele mniej śmietany, tak ze 3 łyżki słodkiej i to w zupełności wystarczyło. 
Podałam z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami. Bardzo dobre.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. Ja też! Jutro będzie na kolacyjkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wielka próba dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń