wtorek, 17 maja 2011

Pstrąg ze szpinakiem i koperkiem

Bardzo miła i lekka pozycja. Zjedzenie nawet dużej porcji nie powoduje wyrzutów sumienia.
Ryba dzięki marynacie nabiera lekkiego aromatu cytryn a szpinakowo-koperkowy sos dopełnia to danie sprawiając, że nawet rybni sceptycy zmieniają zdanie.



Składniki:
1 duży filet z pstrąga na 2 osoby - umyty i osuszony (na duże apetyty radzę nabyć po 1 małym filecie na osobę). 
Marynata:
2 łyzki oleju (moze byc i oliwa)
1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 - 3 lyżki soku z cytryny
sól, pieprz.
Sos:
1 pęczek świeżego szpinaku - umyty, rozerwany na mniejsze kawałki
1 pęczek koperku - poszatkowany dość drobno
2 łyżki śmietany - lekko zakwaszonej
1 ząbek czosnku - poszatkowany
1 łyżeczka masła
sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:
Z wymienionych składników przygotowac marynatę, poprzez połączenie tychże składników :). W naczyniu układamy rybę, zalewamy marynatą, odstawiamy do lodówki na  ok. godzinę. Jeśli nie masz czasu, to 20 min też wystarczy.
W tym czasie można przygotować sos.
Na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy czosnek. Jak się zeszkli wrzucamy szpinak, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż liście zmiękną, czyli jakieś 3-5 min. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i koperek i dokładnie mieszamy.
Na drugiej patelni zrobimy rybę. Wyciagamy ją z marynaty i obieramy z kawałków czosnku. Smażymy na suchej patelni (marynata była na oliwie, to co zostało na mięsie powinno wystarczyć). Jesli ryba ma skórę, to zaczynamy smażenie od tej właśnie strony. Rybę smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony.

Na talerz wyłóż sporą porcję sosu, na to połóż kawałek ryby. Można podawać z młodymi ziemniakami.
Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pycha!Uwielbiam rybki w każdej postaci:).Asulka

    OdpowiedzUsuń