poniedziałek, 2 maja 2011

Rabarbarowe Crumble



Rabarbarowe szaleństwo czas zacząć! Popełniłam już Najprostsze Ciasto Świata, teraz czas na następny klasyk.
Crumble można robić z rożnymi owocami, ważne, żeby nie puszczały zbyt dużo wody, tak więc truskawki odpadają, choć niektórzy pieką i z truskawek.
Rabarabar nadaje się idealnie. Kwaskowy, mięsisty i nie jest jabłkiem. Na prawdę, mam już dosyć jabłek...

Składniki:
300 - 500g  obranego rabarbaru, pokrojonego w 2 cm kawałki
2 garści rodzynek
3-4 łyżki brązowego cukru demerara
wiórki ze skórki z 1/2 cytryny
Kruszonka:
Taka sama ilość mąki, cukru i masła. Ja uzyłam po 100 gramów.
Masło w temperaturze pokojowej. Zagnieść wszystko ręką aż będzie "kruszeć" pod palcami.


Wykonanie:
Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojony rabarbar, rodzynki, dodajemy skórkę cytrynową i cukier. Wymieszaj. Na wierzch wysyp kruszonkę. Zapiekaj w piekarniku 20 - 25 min (200st.C)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz