sobota, 14 maja 2011

Gnocchi z botwinką i szpinakiem

Propozycja na lekkie wiosenne danie z botwinką i szpinakiem. Więcej pisać nie będę, po prostu zróbcie.



Składniki:
2 pęczki botwiny
1 duży pęczek szpinaku
1 opakowanie (400g) nioków - u mnie kupne
2 łyżki śmietany, lekko zakwaszonej
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki kuminu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Botwinę myjemy, siekamy. Przy liściach grubiej, im dalej w dół, tym drobniej. Buraczki pociąć w cienkie plastry.
Szpinak również myjemy i rozrywamy rękami na drobniejsze części.
Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, chwilkę smażyć. Dodać botwinę z buraczkami. Dusić pod przykryciem  przez ok. 10 min. Gdy będzie miękka dodajemy szpinak i przyprawy. Dusimy kolejne 10 min bez przykrycia. Zdjąć z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Gnocchi przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wymieszać masę z kluskami. Podawać gorące.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz