środa, 30 marca 2011

Cynamonki

Po prostu cynamonki. Nic dodać, nic ująć. Najlepsze jeszcze ciepłe.
Przepis z Moich Wypieków.

Składniki:
1 szklanka letniego mleka 
2 rozbełtane jajka 
4 szklanki mąki 
6 łyżek cukru 
pół kostki masła-stopionego,ostudzonego 
4 dag drożdży 
szczypta soli 

do środka: 
ćwierć kostki masła-stopionego 
około pół szklanki cukru 
2-3 łyżeczki cynamonu 



Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do 
wyrośnięcia.

 Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka i wyrośnięte
drożdże. Dobrze wyrobić, wlać masło. Wyrabiać aż zacznie odchodzić od ręki. 






Ostawić do wyrośnięcia. 
Kiedy podwoi objętość, wyłożyć na stolnicę, podzielić na cztery części, 
każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. 
Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując dystans pomiędzy 
ciastkami. 
Posmarować roztrzepanym jajkiem, piec około 15 minut w temperaturze 185 st. 





1 komentarz:

  1. Też niedawno je piekłam,nawet podobny przepis:)

    OdpowiedzUsuń