wtorek, 11 stycznia 2011

Czekokubki


Dla maniaków czekolady. Na zły humor. Dla gości. Dla siebie, gdy za oknem brzydko.

Bardzo szybkie w robieniu. Mało naczyń się przy tym brudzi i szybko się pieką.

Czekokubki na wierzchu powinny być spieczone a w środku ciągnące. Przepis od Nigelli.




Składniki:


110g + 1 łyżka stołowa  masła
Ok. 112g gorzkiej czekolady (60% kakao)
2 jajka
¾ kubka cukru pudru lub zwykłego
3 łyżki stołowe mąki

Potrzebny sprzęt: 4 kubeczki typu kokilki - 4 duże lub 6 małych.

Wykonanie:



Ustaw piekarnik na ok. 200˚C
Masłem wysmaruj kubeczki

Rozpuść czekoladę i masło (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), odstaw żeby trochę ostygła.

W innej misce zmieszaj jajka, cukier, mąkę i wlej czekoladę, wymieszaj. Wlej miksturę do 4 kubeczków. Piecz ok. 20 min., czekokubki powinny być twarde i spieczone na wierzchu, a miękkie i ciągnące pod spodem.

Połóż kubeczki i łyżeczki na talerzu. Pamiętaj, żeby ostrzec ludzi, że deser jest GORĄCY!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz