Dla maniaków czekolady. Na zły humor. Dla gości. Dla siebie, gdy za oknem brzydko.
Bardzo szybkie w robieniu. Mało naczyń się przy tym brudzi i szybko się pieką.
Czekokubki na wierzchu powinny być spieczone a w środku ciągnące. Przepis od Nigelli.
Składniki:
110g + 1 łyżka stołowa masła
Ok. 112g gorzkiej czekolady (60% kakao)
2 jajka
¾ kubka cukru pudru lub zwykłego
3 łyżki stołowe mąki
Potrzebny sprzęt: 4 kubeczki typu kokilki - 4 duże lub 6 małych.
Wykonanie:
Ustaw piekarnik na ok. 200˚C
Masłem wysmaruj kubeczki
Rozpuść czekoladę i masło (w mikrofalówce lub kąpieli wodnej), odstaw żeby trochę ostygła.
W innej misce zmieszaj jajka, cukier, mąkę i wlej czekoladę, wymieszaj. Wlej miksturę do 4 kubeczków. Piecz ok. 20 min., czekokubki powinny być twarde i spieczone na wierzchu, a miękkie i ciągnące pod spodem.
Połóż kubeczki i łyżeczki na talerzu. Pamiętaj, żeby ostrzec ludzi, że deser jest GORĄCY!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz