sobota, 25 września 2010

Sposób na ziemniaki i ser

Przepis z któregoś wydania magazynu Kuchnia. Gazeta gdzieś zagubiona, ale przepis pozostał na stałe w repertuarze. Doskonały sposób na resztki serów zalegające w lodówce.
Ja z czeluści wygrzebałam:
kawałek zwykłego żółtego sera, lekko przyschniętego
Mirabo - camembert z orzechami
Grana Padano - taki tam parmezan
Camembert z ziołami
Lazur z niebieska plesnią.
Do tego jeszcze trochę ugotowanych ziemniaków, mogą być z dnia poprzedniego, też resztki.

Wykonanie:
Na teflonową patelnie wylewamy kilka kropel oleju lub oliwy. Lekko podziabane ziemniaki przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy pokrojone w kawałki resztki serów. Wszystko na wolnym ogniu  ugniatać drewniana łyżką aż sery zaczną się ciągnąć. Teraz należy wszytko uklepać i zwiększyć ogień. Placek musi się przyrumienić od spodu. Jak to się stanie,  placek przewrócić na drugą stronę. Oczywiście, mi sie to prawie nigdy nie udaje:) Nie trzeba się przejmować, przecież to danie z resztek.

Placek jest bardzo sycący, danie ogólnie dość tłuste i ciężkie. W zależności od użytych serów za każdym razem będzie inne. Mój placek dzięki Mirabo nabrał lekko orzechowego smaku. Placek wielkości małej patelni bez problemu starczy na 4 osoby. Podawać z sałatą pokropioną octem balsamicznym lub vinegretem. Idealne na nadchodzące chłody.
Smacznego!





1 komentarz:

  1. ser i ziemniaki, to zdecydowanie coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń