sobota, 28 kwietnia 2012

Muu wan (หมูหวาน) czyli słodka świnka

Szybkie, smaczne danie kuchni tajskiej. Muu wan, dosłownie oznacza słodką wieprzowinę, a charakterystyczny smak dania otrzymujemy dzięki sosom rybnym i cukrowi. Od siebie, danie wzbogaciłam warzywami. Przepis od Jo.hanny (klik) z książki  "The Food of Thailand" .

Składniki:
2 cebule, pokrojone na cieniutkie plasterki
6 ząbków czosnku, drobno posiekanego 
1/2 kg wieprzowiny (pokroić w cienkie kawalki lub paski) 
1 łyżka sosu ostrygowego (oyster sauce) 
1 łyżka sosu rybnego 
1 łyżka sosu sojowego 
4 łyżki cukru palmowego (lub innego ciemnego cukru np. muscvado) 
pieprz 
opcjonalnie 2 garści fasolki szparagowej i jedna duża marchewka, pokrojona w słupki, szczypior.



Wykonanie:
1. W woku rozgrzać olej (4-5 łyżek). Na gorący olej wrzucić cebule i ciągle 
mieszając smażyć, aż będzie chrupiąca i złocista. Cebule wyciągnąć łyżką 
cedzakową i odsączyć na papierowych ręczniczkach. 
2. Sosy i cukier wymieszać razem. 
3. Część oleju wylać (w woku powinno pozostać jedynie ok półtora łyżki oleju ze 
smażenia cebuli) i na gorący olej wrzucić drobno posiekany czosnek. Smażyć, 
ciągle mieszając, aż czosnek sie zrumieni. 
4. Dodać wieprzowinę, smażyć, mieszając przez kilka minut. 
5. Wlać mieszankę sosów i cukru. Dobrze zamieszac i smażyć przez 5 minut. 
Sos powinien zgęstnieć i "przykleić się" do wieprzowiny. Wrzuć na patelnię warzywa i smaż aż będą  al dente (ok 5 min). 
6. Posypać smażoną cebulą, pieprzem i posiekanym szczypiorem. 



3 komentarze:

  1. Mam ta ksiazke i sporo z niej robilam, ale tej wieprzowiny jeszcze nie. Mam zaufanie do przepisow z niej pochodzacych, nigdy nie bylo zadnej wpadki.
    Zdecydowanie mialas racje wzbogacajac ja o warzywa. Teraz wyglada o wiele bardziej fotogenicznie.
    A tak w ogole zawsze mnie bawilo, ze po tajsku swinka jest muu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko kupić tę książkę, bo to danie bardzo nam smakowało i chętnie jeszcze bym coś ciekawego w klimatach tajskich ugotowała.

      Usuń
  2. Z chęcią spróbuję :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń