wtorek, 17 kwietnia 2012

Angielski sernik na zimno

Sernik na zimno nie musi być na żelatynie, nie musi być na serku homo i z galaretką. Sernik na zimno może być całkiem eleganckim deserem, do tego rozpływającym się w ustach i zapadającym w pamięć kubków smakowych naszych gości.



Przepis od Nigelli (Nigella Ekspresowo, przepis na sernik czereśniowy), ale go zmodyfikowałam. Tak jakby ten klasyczny Brytyjczyk przyjechał na wakacje do Polski :) Zmiana mała, ale znacząca, zamiast Philadelphi (o tym niżej), nasz swojski ser z metra.

120g herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
75g miękkiego masła
300g twarogu półtłustego (najlepszy w smaku będzie kupowany "z metra")
3 łyżki roztopionego masła
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczka soku z cytryny
250 ml śmietany kremówki
owoce do przybrania (może być konfitura, owoce mrożone czy świeże)

Wykonanie:
Do przygotowania niezbędny będzie malakser lub food procesor lub inny robot, który za nas zmieli herbatniki, czy utrze ser. Jeśli nie posiadacie żadnego robota kuchennego, wtedy można sobie poradzić zwykłą drewnianą kulką, natomiast przepis będzie bardziej pracochłonny. Dlatego, w przypadku braku zaplecza technologicznego polecam kupienie serka śmietankowego już zmielonego. Najlepszy będzie Philadelphia, lub inny o wysokiej zawartości tłuszczu (w Biedronce podobno można kupić tańszy odpowiednik tego serka).


Zmiel herbatniki w swoim urządzeniu na drobne okruchy, a następnie dodaj miękkie masło i włącz urządzenie jeszcze raz, aby składniki się połączyły. Jeśli nie masz maszyny, to włóż herbatniki do plastikowej torebki i roztrzaskaj je  tłuczkiem do mięsa, przesyp do miski i połącz z masłem.
Rozłóż przygotowane "ciasto" w tortownicy (20-24cm), dociskając je do dna, aż zacznie zachodzić na ścianki, tworząc rant. Blaszkę włóż do lodówki.

Ser utrzyj  na puszystą masę, dodaj roztopione masło, cukier puder, ekstrakt waniliowy i sok cytrynowy. Masa musi być gładka.

Lekko ubij śmietanę i zmieszaj z twarogiem

Nałóż masę twarogową na ciasteczkowy spód i wygładź powierzchnie. Wstaw sernik do lodówki na min. 3 godziny. Przed samym podaniem udekoruj owocami lub konfiturą.
Smacznego!





18 komentarzy:

  1. Jeśli smakuje tak jak wygląda... to musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robilam go ostatnio w czekoladowej wersji i byl przepyszny. Chcialabym sprobowac go z twarogiem zamiast Philadelphii.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Philadelphia ma swój niepowtarzalny smak, tak jak i ser z metra. Z twarogiem jest bardziej kwaskowy i swojski.

      Usuń
  3. mmm z tymi malinkami wygląda kusząco... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak już będą truskawki czy czereśnie...:D

      Usuń
  4. Wygląda wspaniale:) Ja też zawsze muszę trochę zmodyfikować przepis, chyba się nie zdarzyło, żebym czegoś nie zmieniła:) W tym cała frajda:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Wielkanoc mama upiekła sernik z takiego oldschoolowego sera i był o niebo lepszy niż te robione z wiaderka. Stwierdziłam, że mamy tak dobry ser, więc po co używać innych.

      Usuń
    2. a czy moge uzyc sera zmielonego z wiadereczka

      Usuń
  5. ten sernik wygląda super-lekko :) chętnie bym zjadła kawałek do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest lekki i puszysty, samemu można kontrolować lekkość poprzez zmienianie proporcji bitej śmietany do sera.

      Usuń
  6. ten sernik musi być znakomity..dodałam do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń