piątek, 24 lutego 2012

Piecuchy z oscypkiem

Pieczone pierogi z nadzieniem z oscypków pierwszy raz "podjadłam" od koleżanki w restauracji (tak, nawet ich ich nie kupiłam, skapnął mi się jeden). Połączenie ostrego, wędzonego sera z żurawiną spodobało mi się tak bardzo, iż postanowiłam odtworzyć przepis w domu. Zamiast drogiego oscypka, użyłam rolady ustrzyckiej, która była (niestety) delikatniejsza w smaku.


Składniki na około 20 -25 pierogów:
0,5kg mąki
250ml mleka
1 jajko
2 łyżki masła - stopione i ostudzone
1 łyżeczka cukru
25g świeżych drożdży
szczypta soli
250 - 300g ostrego wędzonego sera pokrojonego w kostkę; najlepszy oczywiście będzie oscypek
duża szczypta suszonego tymianku lub jałowca (ser wymieszaj z ziołami).
1 rozbełtane jajko do smarowania
konfitura żurawinowa


Wykonanie:
Zrób zaczyn: podgrzej lekko mleko, dodaj cukier, łyżeczkę mąki, sól i drożdże. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce.
 Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko, mleko, zaczyn i roztopione masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie lśniące i przestanie się kleić do ręki.
Odstaw do wyrośnięcia (około 1h - ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Od wyrośniętego ciasta odrywaj mniejsze kule i rozwałkuj dość cienko. Nie zapomnij podsypać blatu mąką.
Wycinaj koła o średnicy około 5cm. Wycięty palcek ciasta można jeszcze ponaciągać ręką.
Nałóż farsz na środek i bardzo dokładnie zlep końce (brzegi mozna posmarować jajkiem, a zlepione końce docisnąć zębami widelca).
Pierogi wysmaruj rozbełtanym jajkiem i piec w 200C około 20min do zrumienienia.
Pierogi z takim nadzieniem koniecznie podawaj z lekko słodkawą konfiturą np. żurawinową.
Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Zdecydowanie wole pieczone pierogi od gotowanych albo (brrr!) smazonych. A nazwa "piecuchy" kojarzy mi sie z pewna torunska pierogarnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, dobrze Ci się kojarzy, tam właśnie jadłam oryginały.

      Usuń
  2. Takie połączenie jest przepyszne, bardzo apetyczna propozycja:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł! Cieplutkie ciasto, ciągnący się ostry ser i nutka słodyczy... To do mnie przemawia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oscypek i żurawina to jeden z najbardziej udanych mariaży w kulinarnym świecie :)
    Zamknięcie ich w zapieczonym pierożku to po prostu genialny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłem takiego powiązania, ale również mogę polecic piecuchy z serem, kurczakiem, brokułami i pieczarkami! Do tego sos czosnkowy normalnie niebo w gębie, a w brzuszku rozkosz :)

    OdpowiedzUsuń