wtorek, 29 czerwca 2010

Szarlotka sypana





Smak dzieciństwa. Robiłam ją z koleżankami w wieku nastu lat. Ciasto, którego nie da się zepsuć. Gdy na dworze piękna pogoda, po co spędzać w kuchni długie godziny, gdy można zrobić właśnie to ciacho.
Doskonale smakuje z lodami lub/i bitą śmietaną.


Składniki:


 Po 1 szklance: mąki, kaszy manny, cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła
1-2 kg jabłek - obranych i startych na tarce o grubych oczkach

Wykonanie
Suche składniki wymieszać w misce.

Tortownicę wysmarować masłem. Na spód wysypac troche suchych składników. Na to warstwę jabłek, potem warstwę suchych składników i tak do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwą powinna być ta z suchej mieszanki.
Na wierzch na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło.
Tortownicę owinąć folią aluminiową po to, by w razie czego masło nie wypływało spodem lub wstawić do innej blaszki. Mozna tez użyć naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić szarlotkę i piec 50-60 minut.
Smacznego!



























2 komentarze:

  1. Ty tu takie pyszności wstawiasz a ja na diecie jestem:( I samo oglądanie to już tortura dla mnie....

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam. Ja tez na diecie jestem, ale trzeba troszkę od czasu do czasu pogrzeszyć :)
    Kaszę manne można zastąpić otrębami lub płatkami owsianymi, dać połowę cukru i już mamy dietetyczne ciacho.

    OdpowiedzUsuń