środa, 20 listopada 2013

Murtabak.

Od razu napiszę, że nie jest to w 100% oryginalny przepis na tę potrawę. Wersję tę jednak spotyka się dość często, dlatego, że jest ona o wiele szybsza w wykonaniu.
A teraz do rzeczy. Czym jest murtabak? Jest to naleśnik lub smażony chleb nadziewany farszem. Potrawa znana w Arabii Saudyjskiej, Jemenie, Indii, Indonezji, Tajlandii, Singapurze i wielu innych krajach. Bardzo popularna jako danie "uliczne" W każdym z nich wykonuje się go inaczej i co innego wkłada w środek. Ideałem byłoby gdybym użyła chlebka "roti", ale z braku czasu skorzystałam z przepisu wykorzystującego ciasto francuskie.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się sałatka z dodatkiem warzyw z octu, u mnie papryka marynowana.




Inspiracje: Master Chef Australia oraz feastignorant.

Składniki:
1 rulon gotowego ciasta francuzkiego
300g  mielonego mięsa (najlepiej wołowina)
300g warzyw (użyłam resztek z mrożonej mieszanki warzywnej)
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru, obrany i posiekany bardzo drobno
2 szalotki, drobno posiekane
2 łyżeczki zmielonej kolendry
2 łyżeczki zmielonego kminku
2 łyżeczki zmielonego kuminu
1 mała ostra papryczka chilli, bez pestek, posiekana drobno
1 łyżka sosu sojowego
pieprz, sól do smaku
olej
1 roztrzepane jajko


Wykonanie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć przez chwilkę. Gdy będzie czuć aromat unoszący się z przypraw dodać mięso, sos sojowy i smażyć mieszając. Po kilku minutach dodać warzywa i smażyć aż będą miękkie. Odstawić.
Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować tak, aby był o połowę cieńszy. Następnie należy podzielić go na 4 równe części.
Na każdą część wyłożyć porcję nadzienia i wlać 1/4 część roztrzepanego jajka. Złożyć ciasto na pół i palcami skleić boki.
Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Ciasto smaży się szybko i jest gotowe jak nabierze brązowego koloru. Po zdjęciu z patelni przekroić po przekątnej, tak aby powstały trójkąty.
Można wykończyć posiekanym szczypiorkiem.


3 komentarze:

  1. mmmmm wygląda znakomicie <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszne :) Nigdy nie jadłam ciasta francuskiego z patelni - wygląda apetycznie i zupełnie inaczej niż to pieczone :)

    OdpowiedzUsuń