środa, 30 listopada 2011

Coffee Cake

Coś dla miłośników kawy. Pachnie intensywnie i smakuje jak filiżanka "neski", do tego jest wilgotne i puszyste. Kawy w cieście jest sporo, więc uważajcie, żeby nie przesadzić :) Ciekawa alternatywa dla ciast czekoladowych.


Sprawa lukru. Kasiaaa24, która zamieściła ten przepis w Galerii Potraw twierdzi, że jest niezbędny. Tak więc przy pierwszym pieczeniu zróbcie z lukrem, a potem ocenicie sami. Dla nas lukier był za słodki i następnym razem zrobię bez.
Porcja na małą keksówkę. Piekłam w tortownicy 22cm i zrobiłam 1,5 porcji.

Składniki:

1/4 szklanki mleka
12 pełnych łyżeczek kawy rozpuszczalnej

 1 szklanka mąki
 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
 120 g bardzo miękkiego masła
 3/4 szklanki cukru
 2 duże jajka




Lukier:

 3/4 szklanki cukru pudru
 2 łyżeczki mleka
 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Jajka ubijamy z masłem, dodajemy cukier, a następnie kawę oraz wszystkie suche składniki wcześniej wymieszane. Nie przejmujcie się, jeśli będziecie mieć wrażenie że ciasto się zważyło, tak może zareagować masło po dodaniu kawy. Miksujemy ok dwóch minut.

Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej keksówki i pieczemy ok 45 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy na około dwie godziny aby wystygło.

Przestudzone ciasto wyjmujemy z keksówki i umieszczamy na półmisku i polewamy lukrem. Aby przygotować lukier łączymy cukier z kawą, a następnie dodajemy mleko i energicznie mieszamy aż uzyskamy raczej gęsty lukier. Jeśli wydaje się Wam, że lukier jest za gęsty możecie dodać jeszcze kilka kropel mleka, a jeśli za rzadki, to dodajcie odrobinę cukru. Polukrowane ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki aby lukier stężał, a następnie wyjmijcie je, ponieważ ciasto nie powinno byc trzymane w lodówce.
Moje uwagi:
* od siebie dodałam startą białą czekoladę, dla ozdoby
* przepis jest autorstwa Kaaasi24

5 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale tez mam na niego chęć ale stale odkladam bo poza mną w domu nikt nie przepada za kawą

    OdpowiedzUsuń
  2. o to coś dla mnie, samej kawy nie piję, ale ciasta z jej dodatkiem to jak najbardziej chętnie zajadam,a lukier bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest piękne... ślinka cieknie. I byłoby dla mnie idealne, bo bardzo rzadko piję kawę..

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej!
    Chętnie tu zaglądam i jestem zachwycona nie tylko sztuka kulinarną (od samego patrzenia robię się głodna i mam ochotę natychmiast coś ugotować !!!!) ale również pięknymi zdjęciami! Brawo
    Ps. Dziękuję za prezencik :* może zrobię do tego kawowe ciasto albo zielone mufinki dla Dominika. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Cieszę się, że prezent się spodobał. Chłopaki z Klubu chcieli abym im na każdy turniej takie zielone muffiny piekła. Podziękowałam i odesłałam do kuchni, żeby sami zrobili :)Może Dominik będzie pierwszy? (właściwie drugi, bo mój M musiał się nauczyć je robić, gdyż kategorycznie odmawiałam codziennego pieczenia).

    OdpowiedzUsuń