Składniki:
4-5 małych cukinii - startych na tarce na grubych oczkach
250g pokruszonej na małe kawałki fety - jeśli nie macie prawdziwej, to użyjcie sera bałkańskiego z L.
3 jajka
5 łyżek kaszki manny lub bułki tartej
dużo zielonego - może być gruby pęczek pietruszki, koperku, szczypiorku (mój ulubiony zestaw to koperek i szczypiorek) - wszystko posiekane
wyciśnięty czosnek - 1 ząbek
pieprz, sól
Startą i lekko posoloną cukinię przełożyć na sito w celu odciśnięcia wody. Od czasu do czasu przemieszać i docisnąć. Będzie to trwało około pół godziny. Następnie wszystkie składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Placek nie powinien być wyższy niż 3 cm.
Piec w 180°C przez 40 min lub do zrumienienia wierzchu.
Placek jest doskonały na ciepło, jak i na zimno, polany sosem czosnkowym. Pycha!
mam ten placek w planach... najbliższych :)
OdpowiedzUsuńPlacek jest rewelacyjny, polecam.
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję Twój przepis wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńa ja tak się przejęłam, że cukinkę trza wysuszyć, że ją przepuściłam przez sokowirówkę i jeszcze odcisnęłam na szmatce. efekt? placek wyszedł bardzo puszysty, wręcz jak pianka :) no, i pyszny oczywiście :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
OdpowiedzUsuńPynek wygral internety...
OdpowiedzUsuń