niedziela, 20 lutego 2011

Poędwica pod pierzynką

...i na poduszce.
Pierzynka z mozzarelli, a poduszka z jogurtu greckiego.



Ale po kolei.
Polędwicy ze świnki raczej nie da się zepsuć. Myślę, że trzeba się bardzo postarać aby coś poszło nie tak. To mięso jest tak delikatne, szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne, że sama się sobie dziwię, że tak rzadko po nią sięgam. Zazwyczaj nadziewam ją śliwkami i boczkiem i duszę w jabłkach i cebuli.
Tym razem poeksperymentowałam i jestem z wyniku bardzo zadowolona.

Składniki
polędwica wieprzowa - na 2 osoby wystarczy jedna mała
mozzarella 1 kulka
olej - 3,4 łyzki
bazylia, pieprz, sól

Na "poduszeczkę jogurtową", czyli po prostu sos jogurtowy:
gęsty jogurt grecki lub bałkański
pęczek szczypiorku
zioła takie jak bazylia czy oregano
czosnek - opcjonalnie, ja nie dawałam, ale pewnie też pasuje

Wykonanie:
Polędwicę myjemy i osuszamy. W misce przygotowujemy marynatę z oleju, ziół i soli. Nie należy przesadzać z ilością ziół, myślę, że łyżeczka wystarczy. Mięso kroimy w poprzek włókien, lekko na ukos na dość grube plastry. Każdy plaster rozbijamy lekko nasadą dłoni. Następnie wkładamy do marynaty, dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
 Po tym czasie możemy zabrać się za smażenie. Na bardzo mocno rozgrzaną suchą patelnię kładziemy kotlety i smażymy po ok 1-2 minuty z każdej strony. Nie lejemy tłuszczu na patelnię gdyż na mięsie jest jego wystarczająca ilość. Polędwica powinna smażyć się dość "intensywnie". Gdy kotlety są obsmażone zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnie. Mięso powinno dochodzić przez jakieś 10 min. Na ostatnie 2 minuty smażenia kładziemy na każdym kawałku mięsa po 1 plasterku mozzarelli.
W tym czasie możemy przygotować sos jogurtowy. Do jogurtu dodajemy poszatkowany szczypiorek, ulubione zioła, lekko solimy i pieprzymy, wszytko  mieszamy i gotowe.
 Mięso podajemy na kleksie z jogurtu, z pieczonymi ziemniakami, można z ryżem czy też z pieczywem.
Smacznego!



1 komentarz: