Przepis, który tu podaję, nie jest klasycznym, gdyż w oryginale występują surowe żółtka i amaretto. Z żółtek zrezygnowałam a amaretto zastąpiłam porterówką.
Składniki:
250 g mascarpone
100 ml kremówki
2,5 łyżki cukru pudru
4 łyżki mocnej kawy, 4 łyżki porterówki (można użyć też innego aromatycznego alkoholu)
1 paczka biszkoptów (kocie języczki sprawdzają się podobno najlepiej, ja użyłam guziczków i też było ok.)
kakao do posypania
WYKONANIE:
1. Zaparzyć i wystudzić kawę, dodać alkohol.
2. Ubić kremówkę.
3. Mascarpone dokładnie wymieszać z cukrem, a potem, bardzo delikatnie, z
kremówką .
4. Biszkopty zamaczać w kawie z alkoholem, ułożyć jedną warstwę w tortownicy,
wyłożyć na nią połowę masy, posypać kakao. Ułożyć drugą warstwę namoczonych
biszkoptów, na niej resztę masy, i znów posypać kakao.
5. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz