poniedziałek, 19 kwietnia 2010

Apple crumble


Składniki:

jabłka - taka ilość aby po pokrojeniu wypełniły Twoje naczynie do zapiekania w 3/4 wysokości,

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżka cukieru waniliowego (taki z dodatkiem prawdziwej wanilii, oczywiście można zastąpić wanilinowym)

1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie

Jabłka obieramy i kroimy na kawałki (takie 2x2 cm), wsypujemy do naczynia do zapiekania. Jeśli jabłka są bardzo słodkie, można pokropić je sokiem z cytryny.

Kruszonka. Robimy ją zagniatając szybko masło, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Powinna kruszyć się między palcami, jeśli tak nie jest, dosypujemy mąki. Następnie posypujemy kruszonką owoce i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż kruszonka zrobi się złota. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła.

Ważną rzeczą są jabłka. Do tego crumbla uzyłam szrych renet, które są kwaskowe, jedyny ich minus to to, że w czasie pieczenia "rozłażą" się. Lepiej uzywać do tego jabłek, które są bardzie "zwarte".

Całość to połączenie słodyczy i chrupkości kruszonki i kwaskowatości jabłek.Połączenie idealne. Można podawać z lodami waniliowymi lub sosem czekoladowym

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz