poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Leek & Potato & Company. Zupa porowo - ziemniaczana






Jeden z klasyków kuchni angielskiej. Prosta, łatwa w przyrządzeniu, smakuje wszystkim. Zaskakuje minimalną ilością składników.

Składniki na 3-4 osoby:

2 pory

2 duże ziemniaki

sól, pieprz

bulion

opcjonalnie: natka pietruszki, grzanki lub groszek ptysiowy

Wykonanie:

Pora kroimy w plastry, jego białą część i trochę zielonej. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pora. Dusimy ok 10 min, od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki, przykrywamy, gotujemy 10-15 min, aż warzywa zmiękną. Dodajemy pieprz.

Właściwie zupa jest już gotowa. Teraz, sposób podania zależy od waszego upodobania.

Sposób 1. Malakserem zmiksować wszystko na gładką masę. Będziemy mieć zupę krem. Do takiego wariantu podania dobrze dołożyć coś chrupiącego, np. grzanki.

Sposób 2. Część warzyw wyciągnąć z zupy (tak 1/3). Resztę zmiksować na gładką masę. Dodać całe warzywa. Tak otrzymamy zupę zarówno kremową i z kawałkami warzyw (sposób Nigelli Lawson).

Sposób 3. Zostawić tak, jak się ugotowała.

Przepis został "podglądnięty" u angielskiego szefa kuchni. Tak jak naszej pomidorówki, tak tej zupy istnieją setki wersji. Niektórzy dodają mleko czy śmietanę, aby zupa była bardziej kremowa.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. wspaniała... jem właśnie wariant 3. dzięki Jadźka!

    OdpowiedzUsuń