poniedziałek, 26 kwietnia 2010
Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone
Delikatne, kremowe a jednak z charakterem :)
Przepis pochodzi z Galerii Potraw
Sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, w kosteczkę
1 ząbek czosnku, posiekany
1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
tymianek
3 łyżki sera mascarpone
Kurczak:
2- 3 pojedyncze piersi kurczaka
sól, pieprz
słodkiej albo ostra papryka w proszku
1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
Dodatki:
1/2 szklanki czarnych oliwek
około 300 g makaronu penne
Przygotowanie:
sos:
na 1 łyżce oliwy z oliwek zeszklić cebulę; dodać czosnek, a po minucie
wlać pomidory; doprawić solą, pieprzem i cukrem; gotować
około 10 - 15 minut; wymieszać z grubsza z tymiankiem i mascarpone.
W międzyczasie kurczaka osuszyć, pokroić w poprzek włókien na paski grubości
3 - 4 cm; oprószyć solą, pieprzem, słodką albo ostrą papryką; na gorącej
oliwie szybko obsmażyć na ostrym ogniu, nie musi być usmażony, jeszcze się
ugotuje w sosie.
Kurczaka włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne
oliwki; piec 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni; pod koniec przygotować
makaron
Znakomite także następnego dnia, do odgrzania w mikrofali albo na patelce.
Za kwestiasmaku.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPewnie jest pysznościowe:)
OdpowiedzUsuńSuper danie!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń