poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone




Delikatne, kremowe a jednak z charakterem :)
 Przepis pochodzi z Galerii Potraw
Sos:
  1 łyżka oliwy z oliwek
  1 cebula, w kosteczkę
  1 ząbek czosnku, posiekany
  1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
   sól, pieprz
  1 łyżeczka cukru
   tymianek
   3 łyżki sera mascarpone

Kurczak:
  2- 3 pojedyncze piersi kurczaka
  sól, pieprz
  słodkiej albo ostra papryka w proszku
  1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

Dodatki:
1/2 szklanki czarnych oliwek
około 300 g makaronu penne
Przygotowanie:
sos:
na 1 łyżce oliwy z oliwek zeszklić cebulę; dodać czosnek, a po minucie
wlać pomidory; doprawić solą,  pieprzem i  cukrem; gotować
około 10 - 15 minut; wymieszać z grubsza z tymiankiem i mascarpone.

W międzyczasie kurczaka osuszyć, pokroić w poprzek włókien na paski grubości
3 - 4 cm; oprószyć solą, pieprzem, słodką albo ostrą papryką; na gorącej
oliwie szybko obsmażyć na ostrym ogniu, nie musi być usmażony, jeszcze się
ugotuje w sosie.
 Kurczaka włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne
oliwki; piec 20 - 30 minut w temperaturze 190 stopni; pod koniec przygotować
makaron
Znakomite także następnego dnia, do odgrzania w mikrofali albo na patelce.
 Za kwestiasmaku.com


4 komentarze: