poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Klasyka Polskiego Żywienia Zbiorowego zwany Mielonym


Dodaj napis

Składniki:

mięso wieprzowe zmielone

jajko

poszatkowana cebula

kawałek namoczonej w wodzie bułki

majeranek, pieprz czarny, sól

bułka tarta

talerz pasujący do wystroju starego baru mlecznego bądź stołówki szkolnej

Wykonanie:

No cóż, mielony to nie szczyt kulinarnego wyrafinowania. Po prostu mieszamy wszystkie składniki podane wyżej, oprócz bułki tartej. Kulamy kulki, obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz, lekko mielonego spłaszczając.

Mielonego podajemy z ziemniaczkami i surówkami czy buraczkami.

Wersja M. Podane z bułką i ogórkami z octu. No i soczek.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz