Gnocchi w sosie śmietanowo - musztardowym
Pomysł wzięty od Nigelli. W jednym z programów podawała przepis na prostą i sycącą kolację. W oryginale, zamiast kurczaka był schab, a mięsko pod koniec było duszone w ciderze. Ja zamieniłam schab na pierś z kurczaka i ominęłam cidera jako, że po prostu, w Polsce bardzo trudno go dostać. “Gnioki” użyłam gotowe, z paczki, tak jak Nigella, bo danie ma być z założenia szybkie. W sklepach pojawiły się już pokaźne opakowania tych pysznych kluseczek w bardzo przystępnych cenach. Jednak w razie problemów z ich kupnem, w ostateczności można je zastąpić naszymi kopytkami.
Przepis na 2 osoby:
- pierś z kurczaka (może być jedna na 2 osoby, może być więcej)
- mały kartonik śmietany 30%
-opakowanie gnocchi
- 2 łyżki stołowe musztardy
- brokuły
- sól, pieprz
Danie jest proste, wymaga jednak “skoordynowania działań”.
Na oleju smażymy pierś z kurczaka, lekko posoloną i popieprzoną. W tym czasie należy wstawić brokuły (ja gotowałam je na parze). Teraz przyszedł czas na wstawienie wody na gnioki. Kiedy pierś się już usmaży, zalewamy śmietaną, dodajemy musztardę, solimy i pieprzymy do smaku. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowane kluseczki i wszystko razem mieszamy. Przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz