poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Penne z sosem bolognese



       Jest to zmodyfikowany przepis, który łączy w sobie tradycję z mojego rodzinnego domu, tradycję oryginalnego sosu bolognese, oraz kilka uproszczeń, tak żeby nie siedzieć w kuchni przez pół dnia.

Składniki:

30-40 dkg mięsa wieprzowego, zmielonego
pół opakowania makaronu penne
1 puszka pomidorów
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
1-2 marchewki oraz tyle samo korzenia pietruszki, starte na grubych oczkach
1 duża cebula pokrojona w kostkę
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek

Wykonanie:

       Włączyć piekarnik i nastawić na 180 st. C. Na oliwie podsmażamy marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy mięso, chwilkę razem smażymy. Doprawiamy pieprzem, solą i sporą ilością oregano. Następnie dodajemy pomidory i przecier. Wszystko mieszamy i dusimy przez ok. 10 min. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, lub jakiegokolwiek, które można włożyć do piekarnika. Tak przygotowany sos wkładamy do nagrzanego piekarnika i zostawiamy go tam na ok 30minut. Na 20 min przed końcem zapiekania, ugotuj makaron wg. przepisu na opakowaniu. Ja podaję posypane mieszanką serów: żółtego i ostrego twardego, podobnego do parmezanu.
Uwaga: W oryginalnym przepisie występuje wołowina lub mieszanka wołowo - wieprzowa. Zamiast korzenia pietruszki jest seler naciowy, a duszenie w piekarniku trwa blisko 1,5 godziny.  Ale jak już wspominałam mój przepis jest wypadkową kilku innych.
Smacznego!


               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz