Ach, zapominałabym napisać, że...jest bardzo smaczne. Wilgotne, czekoladowe i jednocześnie lekkie i puchate (aczkolwiek lekko leniwe, bo nie chciało pozować i rozpłaszczyło się na talerzu:)
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru (można mniej)
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju (dałam 3/4)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
3 czubate łyżki kakao
3 łyżki powideł lub jakiegokolwiek dżemu
1 jajko (jeśli bardzo małe to 2)
ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka) lub cukier wanilinowy (opakowanie)
1 tabliczka białej czekolady - posiekana (opcjonalnie)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Jajko/a utrzyj mikserem z cukrem.
Na przemian dodawaj po odrobinie oleju, mleka, kakao i mąki - aż się skończą.
Cały czas miksując dodaj wanilię, proszek do pieczenia oraz sodę.
Wyłącz mikser i dodaj powidła/dżem oraz połowę posiekanej białej czekolady.
Wymieszaj dokładnie łyżką i wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Z wierzchu posyp ciasto resztą białej czekolady.
Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka.
Inspiracja klik.
Smacznego!
mhm, prawdziwa gratka dla leniuszków! ale także dla tych pozostałych, zapracowanych, którym doskwiera brakczas.
OdpowiedzUsuńSuper przepis choć z drugiej strony ja musze się takich wystrzegać jak ognia. Prosty, smaczny i faktycznie wszystko mam w kuchni. Zrobię całą blachę i nie wyjdę na plaże...:)
OdpowiedzUsuńoj tam, oj tam, zaproś znajomych żeby pomogli w jedzeniu :)
Usuńsuper ciasto właśnie takiego przepisu często potrzebuję:)
OdpowiedzUsuńchyba muszę zrobić to Twoje ciasto :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dla mnie przepis idealny. Ograniczony budżet studenta i brak chęci do wyjścia na zakupy prędzej czy później skłoni mnie do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńo tak, to coś dla Ciebie :)
Usuńpodoba mi się taki kryzys :)
OdpowiedzUsuńa gdzie kakao? kiedy dodac? zgubiło sie :)
OdpowiedzUsuńRacja, zgubiło się. Kakao sypiemy razem z mąką.
OdpowiedzUsuń