wtorek, 12 czerwca 2012

Kurczak grillowany z fenkułem

Fenkuł, czyli koper włoski to bardzo wdzięczne warzywo pasujące do dań ciepłych i na zimno, np. sałatek. Lekko słodki, o przyjemnym anyżkowym posmaku, dodaje daniom świeżości.


Składniki:
1 mały lub pół dużego fileta z kurczaka na osobę
1 fenkuł
2 łyżki sosu rybnego i teriyaki
sól, pieperz
sos balsamiczny  - opcjonalnie


Wykonanie:
Do wykonania dania niezbędna jest patelnia grillowa z przykrywką.
Sos rybny i teriyaki mieszamy w miseczce i marynujemy w nich mięso minimum 30 minut.
Rozgrzej patelnie i grilluj na niej mięso około 3-4 minuty z każdej strony. Nie wylewaj pozostałej marynaty.
W tym czasie, umyj koper włoski, odetnij (jeśli są) zgrubiałe wierzchnie warstwy.
Odetnij wystające części i wiechcie listków, odłóż je.
Pokrój fenkuł pionowo. Odłożone łodygi, bez zielonych wiechci pokrój w dość cienkie plastry.
Gdy mięso będzie prawie gotowe dorzuć fenkuła, podlej całość marynatą i odrobiną wody. Zmniejsz ogień i przykryj całość. Duś około 10 minut, do miękkości kopru.
Gotowe danie przypraw pieprzem i jeśli trzeba solą, ozdób zielonymi wiechciami i skrop sosem balsamicznym.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię koper włoski i dodaję go do wielu potraw.

    OdpowiedzUsuń