poniedziałek, 21 maja 2012

Najprostszy mus czekoladowy

Przepis na mus czekoladowy podawałam już tutaj, był on jednak na surowych jajkach i nie wszystkim taka opcja odpowiada. Alternatywą jest ten ultra łatwy do zrobienia mus czekoladowy wymagający tylko dwóch składników: czekolady i śmietany kremówki. Słodkość musu możemy zmieniać, dodając więcej gorzkiej lub mlecznej czekolady. Doskonale smakuje z wiśniami, malinami czy truskawkami. Prosto i smacznie.

Składniki:

200g śmietany kremówki do ubijania - mocno schłodzona (jest to niecała szklanka, można dodać więcej jeśli czekolada zawiera dużą ilość kakao)
100g czekolady mlecznej (lub gorzkiej jak lubicie)

Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Śmietanę ubij na sztywno i dodaj lekko ostudzoną roztopioną czekoladę, lejąc cienkim strumieniem  do śmietany. Cały czas ubijaj na niskich obrotach.
Wyłóż mus do szklanek lub pucharków i odstaw do lodówki na minimum trzy godziny.
Owoce dodaj tuż przed podaniem.
Jest to klasyczny przepis na mus, jednak za pierwszym razem inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków.

4 komentarze: