Źródło: www.rachelkhoo.com |
Croque Madame Muffins - wersja uproszczona (na 2 osoby)
Składniki:
6 kawałków jasnego pszennego chleba pozbawionego skórki - użyłam jasnej pszennej bułki, w moich stronach nazywanej "kawiarką"
2 jajka
2 plastry wędliny - najlepiej o dość intensywnym smaku
2 plastry cebuli
2 łyżki startego żółtego sera (edit: za drugim razem użyłam długodojrzewającego Bursztyna - duży plus do smaku)
masło około 2 łyżek - roztopione
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Chleb rozpłaszczyć wałkiem do ciasta. Spore kokilki lub formę do muffinów (tylko tyle zagłębień ile będzie potrzeba) wysmarować masłem.
Chleb posmarować masłem i ciasno wyłożyć nim formy - po 3 kawałki na jedną formę.
Ułożyć plaster wędliny, cebulę i wbić jajko. Jeśli forma jest mała, odlej trochę białka.
Teraz należy posypać jajko serem i posmarować wystające brzegi chleba roztopionym masłem.
Zapiekać 15 minut w temperaturze około 170°C na miękko lub 20 minut na twardo.
Po wyjęciu posypać szczypiorkiem.
Wskazówki: gdy wystający chleb zacznie się niebezpiecznie brązowić, a jajko nadal będzie płynne, wyciągnij je z piekarnika i przykryj folią aluminiową. W ten sposób jajko dojdzie w swoim własnym cieple, a chleb się nie przypali.
Smacznego!
Uwielbiam Ją!
OdpowiedzUsuńMa swój styl i nie musi być w papilotach,żeby dobrze gotować.A czerwona szminka to wspaniały kolor w kuchni.
Kupiłam właśnie Jej książkę Little Paris Kitchen.
Te babeczki oczywiście tam też są.
Dla mnie pysznie!
boskie to! mnie Rachel irytuje zdecydowanie, ale przez cuda, które robi po prostu nie mogę nie obejrzeć do końca ;)
OdpowiedzUsuńRachel i mnie dziala troche na nerwy, ale jej przepisy sa bardzo ciekawe. Ten nie jest wyjatkiem :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie jestem jedyna, którą drażni Rachel. Mimo wszystko gorąco zachęcam do oglądania jej programu (książki niestety nie miałam w rękach). Myślę, że każda charakterystyczna i wyrazista osobowość nie powinna zostawiać nas obojętnym. I to jest wielka zaleta.
OdpowiedzUsuńOMG ! This is gorgeous!! Jak tylko wrócę do domu, to biorę się za pieczenie :) Na śniadanie idealne, ale zamiast szczypiorku wykorzystam kiełki i przyozdobię sałatą :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o dodatki, to można szaleć. Ja dzisiaj dodałam kawałek pomidora i kropelkę sosu balsamicznego.
Usuńwow! wygląda niesamowicie! przepis do wypróbowania któregoś razu na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńKochana Jadziu, z nieba mi po raz kolejny spadłaś!!
OdpowiedzUsuńZamiast szynki- boczek- jakoś bardziej pasował mi do jajka.. wiem wiem.. takie moje amerykańskie uprzedzenie, co nie zmienia faktu, że BOMBA!
Dosłownie fala orgazmu z mojego podniebienia!!
Dziękuję kochana!!
ps. co powiesz na przepis na zupę cebulową, masz coś?
Oczywiście, że mam :) Wpisz w wyszukiwarkę (u góry strony), może Ci sie spodoba :)
Usuńmuszę zapisać do wypróbowania -ciekawa propozycja na weekendowe śniadanko, tym bardziej, że kokilki leżą zapomniane w kuchni. programu nie widziałam ale zajrzę na stronę :)
OdpowiedzUsuń