Ciasto jest dobre. Może bez fajerwerków, ale zważywszy na to jak prosto i szybko się je robi, to jest to gwiazda szybkich wypieków. Ciasto robi się 15 min wliczając w to pójście do najbliższego sklepu po produkty. :)
Przepis wzięty z GP. Kopiuję dokładnie.
Składniki:
1 szkl. cukru
2 szkl. maki
2 jajka
pol szkl. mleka
pol szkl. oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
rabarbar
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszac na gładką masę, przełożyć do formy, na górę
pokrojony rabarbar, posypać cukrem... i do pieca :)
piekłam w 180 stopniach do "suchego patyczka".
Moje uwagi. Ciasto piekło się koło godziny. Dość długo, wyglądało trochę jakby środek się nie dopiekł, ale wszystko wyszło jak najlepiej. Do tego ciasta można dodawać różne owoce. Ważne, żeby nie były mokre, tzn. rabarbaru czy innych owoców nie zasypywać cukrem przed posypaniem nimi ciasta, puszczają soki i może nam wyjść zakalec.
Smacznego!
Ciasto świetne! Jadłem osobiście i gorąco polecam. Ukłon dla świetnej Kucharki.
OdpowiedzUsuńDzięki mój ty jedyny komentujący :)
OdpowiedzUsuńEhhh...ludziska piszą mi smsy, że im się podoba, a nie napiszą nic w komentach.
Fajnie! Poproś ich, żeby Ci od razu doładowali konto!
OdpowiedzUsuńAbonamentu chyba nie da się...:)
OdpowiedzUsuńJa pracuje w norweskiej restauracji i wlasnie mam zamiar wyprobowac ten przepis. dzieki gruba jadziu!
OdpowiedzUsuńPamiętaj, że można również je upiec w rynience lub tortownicy. Bardzo smaczne wyszło też z truskawkami.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za przepis - mam w ulubionych tę stronę od ponad roku - i często korzystam, ale bardzo rzadko pisze komentarze ;)
OdpowiedzUsuńW domu wszyscy uwielbiamy te ciasto :D
Uwielbiam ten przepis wielkie dzięki za niego :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa. to ciasto rzeczywiście powala swoją prostotą i łatwością wykonania.
OdpowiedzUsuń