Przepis wzięty z GP
Kapusta jest delikatna, śmietana, choć może wydawać się to dziwne pasuje idealnie.
Przepis kopiuję w całości.
1 dużą główkę kapusty
kawałek surowego boczku (ew. słoninki)
1 jabłko
1 pomidor
1 cebula
1 mała śmietana
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, cukier
koperek
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy
1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach,
sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, Boczek kroimy w kosteczkę,
smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopił
zachowujemy) Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz i
podsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty,
wlewamy śmietanę Posypujemy świeżym koperkiem i... wcinamy!
Do kapustki najlepiej pasują młode ziemniaczki ale i z chlebem na kolację nikt nie gardzi:)
kawałek surowego boczku (ew. słoninki)
1 jabłko
1 pomidor
1 cebula
1 mała śmietana
1 łyżka mąki
1 łyżka oliwy
sól, cukier
koperek
Na oliwie podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy grubo posiekaną kapustę i podlewamy
1/2 szkl. wody. Dodajemy obranego ze skóry pomidora, jabłko starte na grubych oczkach,
sól i cukier do smaku. Przykrywamy, dusimy na wolnym ogniu, Boczek kroimy w kosteczkę,
smażymy na patelni na rumiano. Wrzucamy do kapusty (tłuszcz, który się wytopił
zachowujemy) Gdy kapusta będzie miękka rozgrzewamy pozostały na patelni tłuszcz i
podsmażamy na złoto mąkę. W ten sposób powstałą zasmażkę dodajemy do kapusty,
wlewamy śmietanę Posypujemy świeżym koperkiem i... wcinamy!
Do kapustki najlepiej pasują młode ziemniaczki ale i z chlebem na kolację nikt nie gardzi:)
Moje uwagi: dałam o wiele mniej śmietany, tak ze 3 łyżki słodkiej i to w zupełności wystarczyło.
Podałam z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami. Bardzo dobre.
Smacznego!
CHCĘ!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńJa też! Jutro będzie na kolacyjkę ;-)
OdpowiedzUsuńwielka próba dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuń