Kabanossa to zimowa zupa na kabanosach. Zamiast kurczaka czy innego mięsa, dajemy kabanosy. Muszą być dobrej jakości, pachnące dymem i jałowcem. W przeciwnym przypadku zrobimy zupę smakującą jak ugotowana na parówkach. Podobną zupą zostałam poczęstowana u znajomych i bardzo nam zasmakowała. Przerobiłam troszkę na swoją modłę i chwalę się rezultatem. Dzięki Adam za inspirację!
Składniki:
2-3 kabanosy - zależy jak mięsożerni jesteście
1 por - biała i jasnozielona część będzie nam potrzebna
2 marchewki
2 pietruszki
1/2kg brukselki
1 puszka pomidorów lub 2-3 łyżki przecieru
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany do zupy
przyprawy: papryka, pieprz, sól, harissa (można użyć ostrej papryki w proszku)
olej
Wykonanie:
Kabanosy pokroić na plastry grubości 3-5mm.
Pora obrać z wierzchnich liści, umyć, pokroić w grube plastry.
Podsmaż na oleju kabanosy, dodaj pora i chwilę trzymaj na ogniu, często mieszając.
W międzyczasie obierz i umyj resztę warzyw. Pietruszkę i marchew pokrój na grube plastry.
Dodaj ok 2-2,5 litra wody do smażących się kabanosów z porem.
Dodaj resztę warzyw i dopraw do smaku solą.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory z puszki (lub przecier) oraz resztę przypraw i rozgnieciony ząbek czosnku.
Gotuj jeszcze 10 min i wyłącz
Dodaj śmietanę i zamieszaj. Można podawać z makaronem.
Ależ apetyczna ta kabanossa;) I do tego, jaka fikuśna nazwa;)Pięknie i i smacznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wygląda fenomenalnie i bardzo zachęcająco. Jako osoba uwielbiająca kabanosy - jestem pierwsza w kolejce z miską:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, chociaż nie jestem fanką kabanosów. Wolałabym zamiast nich jakąś dobrą podwędzaną kiełbaskę :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej zupy nie widziałam! Świetnie wygląda, myślę, że wypróbuję.
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, aż chce się ja od razu przygotować :)
OdpowiedzUsuń