wtorek, 8 lutego 2011

Raz-w-mordeczki


 Propozycja dla wszystkich wielbicieli serów "śmierdziuchów". Szybka i łatwa przekąska z ciasta francuskiego i sera pleśniowego.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
kawałek sera "śmierdziucha" - może być lazur
1 rozbełtane jajko
sól, przyprawy jakie lubisz.



Przygotowanie:


Rozgrzej piekarnik do ok 200 st. C. Ciasto pokrój na kwadraty wielkości 4 x 4 cm. Na każdym kwałku ciasta połóż kawałek sera, mniej więcej objętości łyżeczki. Sklej brzegi chwytając każdy z rogów i ściśnij je porządnie. Powstanie coś w stylu kopertki. Posmaruj rozbełtanym jajkiem, posól i posyp przyprawą jeśli masz ochotę (ja użyłam odrobiny oregano). Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia aż się zarumienią, ok 20 min.




5 komentarzy:

  1. Chociażby dla samej nazwy tej potrawy warto by spróbować. Wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki i polecam zrobić sobie samemu, proste i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  3. precz z CENZURĄĄĄ!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. przepis wypróbowany, pyszny i prosty :)

    OdpowiedzUsuń