wtorek, 22 lutego 2011

Penne alla Edvige di Spessore

Czyli Penne Gruba Jadzia. Powiedzmy, że nazwa jest w porządku, ale jeśli ktoś ma ochotę poprawić to  zapraszam.


Penne Gruba Jadzia łączy to co Jadźka lubi najbardziej w makaronach:
jest makaron
są pomidory
jest odrobina śmietany dla aksamitności
jest śmierdziuch :)
Miało być bez mięsa, ale po skonsultowaniu pomysłu z M .....
M:  A gdzie mięso?
Ja:  Jakie mięso?
M: Jaki obiad?
.....znalazło się miejsce na mięso.
Do sosów tego typu używa się zazwyczaj wędliny włoskiej, czyli jakieś prosciutto. Ja wybrałam wersję bardziej patriotyczną i wybrałam plastry długo dojrzewającego karczku, do dostania w Lidlu. Bardzo dobra pozycja.

Składniki:
makaron rurki - ilość zależy od apetytów
1 puszka pomidorów, obranych
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
2-3 łyżki słodkiej śmietany
3-4 plastry wędliny długo dojrzewającej, np. prosciutto
ząbek czosnku
ok 50g sera pleśniowego typu lazur
odrobina oliwy lub oleju
bazylia, sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotuj makaron al dente.
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną w paski wędlinę. Jak zacznie zabójczo pachnieć, pomieszaj trochę, jeszcze przysmaż, ale pamiętaj, żeby nie przypalić.
Teraz zalewamy pomidorami, dodajemy przecier, rozgnieciony czosnek, przyprawiamy i chwilkę dusimy.
Jeśli sos będzie za rzadki, trzeba trochę pogotować bez przykrywki, jeśli za gęsty, dodaj trochę wody, najlepiej spod makaronu.
Gdy wszystko będzie miało odpowiednia gęstość, zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę i mieszamy.
Teraz też już nadszedł czas na pokruszone kawałki sera pleśniowego. Można go wkruszyć do sosu, można też posypać na talerzu. Makaron dodajemy do naczynia z sosem, mieszamy i gotowe.
Podajemy z natką pietruszki (znów ten patriotyzm) i ozdabiamy kawałkami wędliny.
Delizioso !!



3 komentarze:

  1. Jest mięso, jest impreza :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zdjęcie, znaczy się dobre, choć troszkę za ciemne

    OdpowiedzUsuń
  3. Na moim monitorze zdjecia nie są za ciemne, sugeruję rozjasnienie swojego monitora :)

    OdpowiedzUsuń