Wołowina i grzyby bardzo się lubią. Tym bardziej, że te grzyby to kurki. Te delikatne i aromatyczne grzybki potrzebowały dobrego jakościowo kompana na talerzu.
Składniki:
1 plaster dobrej wołowiny na jedna osobę
kurki - nigdy nie jest ich za dużo
bagietka
2 łyżeczki masła
kilka ząbków czosnku
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
Wykonanie
Plastry wołowiny lekko rozbić nasadą dłoni. Do oliwy dodać czosnek pokrojony w grube plastry, doprawić. W taką marynatę wkładamy mięso, pilnując aby każda cześć mięsa była nią dobrze pokryta. Odstawić do lodówki na kilka godzin.
Oczyszczone i suche kurki usmażyć na patelni (można do tego użyć masła lub oliwy). Na drugiej patelni usmażyć steaki. Trzeba pamiętać, żeby patelnia była mocno rozgrzana a a z mięsa pozbyliśmy się plasterków czosnku.
W piekarniku podpiec kawałki bagietki uprzednio posmarowanej masłem z rozgniecionym czosnkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz