poniedziałek, 21 czerwca 2010
Dorada w folii pieczona
Dorada to pyszna ryba, zawierająca dużo mięsa i niewiele ości. Bardzo polecam jeśli macie ochotę na coś lekkiego.Dodatkowo, jej cena jest wielce zachęcająca i oscyluje w granicach jakościowo podłej pangi. Doskonale pasuje podana z bagietką natartą czosnkiem i jakimś sezonowym warzywkiem.
Składniki:
1 dorada na jedną osobę
Przyprawy - jakie lubicie
Ja wypchałam rybkę poszatkowanym szczypiorkiem, z wierzchu posoliłam, popieprzyłam i natarłam przeciętym ząbkiem czosnku. Lekko sypnęłam zmiażdżonym czerwonym pieprzem
Wykonanie:
Jeśli ryba nie jest przygotowana, to trzeba ja oskrobać z łusek, wypatroszyć, starannie umyć. Jeśli wam się nie chce nie obcinamy głowy ani płetw. Przyprawionego delikwenta układamy na folii aluminiowej. Teraz można skropić rybę oliwą. Ja tego nie robiłam. Zawijamy rybkę szczelnie i wkładamy do piekarnika na
30 min. Gotową posypujemy koperkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
uwielbiam tą rybe!przez pięć lat pracowałem we Włoszech w kuchni więc wiem co mówie ha ha.jej włoska nazwa to orata
OdpowiedzUsuń