Na początku bałam się, że mięso przez dodatek czerwonego pesto będzie nieapetycznie różowe. Nic takiego się nie stało i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, delikatne, z wyraźnym, pomidorowym posmakiem. Można dodać do mięsa więcej ziół, jak bazylia czy oregano.
Dlaczego akurat te kotlety? Odpowiedź znajdziecie tutaj.
Składniki:
500g mielonego mięsa
190g czerwonego pesto ze słoiczka
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy z oliwek
400g pomidorów w puszce
oregano, cukier, sól, pieprz
Wykonanie:
Mielone mięso wymieszaj z czerwonym pesto i odstaw do lodówki na 30 minut.
Obierz czosnek.
Z masy mięsnej uformuj nieduże kotlety. Usmaż je na patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Na tej samej patelni podsmaż czosnek przez ok 1 min, dodaj pomidory, po szczypcie soli, cukru i oregano. Popieprz do smaku. Sos duś na małym ogniu przez 12 min.
Kotlety podawaj z sosem.
Bardzo fajny pomysł z tym pesto. Sama chętnie przeprowadzę u siebie taki kulinarny eksperyment!
OdpowiedzUsuńDobrze wypieczone ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam do włączenia się w czekoladowy projekt, szczegóły u mnie na blogu :))
Proste i na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuń