piątek, 2 marca 2012

Kotlety z czerwonym pesto

Na początku bałam się, że mięso przez dodatek czerwonego pesto będzie nieapetycznie różowe. Nic takiego się nie stało i muszę powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, delikatne, z wyraźnym, pomidorowym posmakiem. Można dodać do mięsa więcej ziół, jak bazylia czy oregano.

Dlaczego akurat te kotlety? Odpowiedź znajdziecie tutaj.



Składniki:
500g mielonego mięsa
190g czerwonego pesto ze słoiczka
2 ząbki czosnku
odrobina oliwy z oliwek
400g pomidorów w puszce
oregano, cukier, sól, pieprz


Wykonanie:
Mielone mięso wymieszaj z czerwonym pesto i odstaw do lodówki na 30 minut.
Obierz czosnek.
Z masy mięsnej uformuj nieduże kotlety. Usmaż je na patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
Na tej samej patelni podsmaż czosnek przez ok 1 min, dodaj pomidory, po szczypcie soli, cukru i oregano. Popieprz do smaku. Sos duś na małym ogniu przez 12 min.
Kotlety podawaj z sosem.

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł z tym pesto. Sama chętnie przeprowadzę u siebie taki kulinarny eksperyment!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze wypieczone ;)

    Zapraszam do włączenia się w czekoladowy projekt, szczegóły u mnie na blogu :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń