Taka kolorowa marchewka może być miłym urozmaiceniem na stole, wprowadza element zaskoczenia.
Poza tym, smakuje zupełnie jak zwykła marchewka :)
Przepis na glazurowaną marchewkę ze strony BBC Good Food. Tak przyrządzona marchewka, jest świetnym dodatkiem do obiadu.
Składniki:
2-3 nieduże marchewki na osobę (nie ma tutaj żadnych sztywnych wytycznych)
1 łyżka masła
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz
Wykonanie:
Marchew obierz, umyj, i pokrój na mniejsze części. Jeśli masz młodą marchewkę, zostaw w całości.
Gotuj w lekko osolonej wodzie około 10 min. Po tym czasie odcedź i wysusz marchew.
Na patelni roztop masło, dodaj miód i wrzuć marchewki.
Smaż na małym ogniu aż będą lśniące i pokryją się dokładnie glazurą. Posól i popieprz do smaku.
Podawaj gorące.
Mała uwaga, purpurowa marchewka w gotowaniu barwi wodę, także inną marchew, szczególnie białą.
Ciemna marchewka brudzi ręce jak burak i doskonale nadaje się do barwienia np soków. Ale to prawda smakują jak pomarańczowa marchew. Nasiona na takie cuda sprzedaje Bejo Zaden Poland :)
OdpowiedzUsuńOjej, nie wiedziałam, że istnieje marchew w innych kolorach :)
OdpowiedzUsuńNie znam takich marchewek a szkoda....gdzie można je kupić???
OdpowiedzUsuńKupiłam w Makro, w cenie zwykłej marchewki. Myślę, że warto zapytać się w lokalnym warzywniaku. Jak będzie zainteresowanie, to zaczną sprowadzać.
UsuńO kurde, jakie fajne :))
OdpowiedzUsuńAleż piękna! Muszę takiej poszukać!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jadziu kupilabym bez wahania, tylko znowu to Makro... Pozostaje mi chyba tylko zasadzic na dzialce.
OdpowiedzUsuńWiem, wiem...znowu to Makro:) Myślę, że warto, tak jak pisałam wyżej, popytać w swoim warzywniaku. Opcja z działką, też jest niezła.
UsuńNo proszę, kolorowe marchewki. Człowiek się całe życie uczy czegoś nowego :)
OdpowiedzUsuńPięknie podana marchewka :-)
OdpowiedzUsuń